Debutul pandemiei de Covid-19 în România a adus teamă și frustrare. A adus neîncredere, fakenews și iresponsabilitate. A lăsat la vedere o față a unei Românii deznădăjduite. Din fericire, a mai adus ceva. O dovadă concretă și de necontestat că tinerii români sunt o generație altfel. Modul în care pandemia și etapele pe care evoluția aceasteia le-a impus, decretarea stării de alertă și transformarea ei în stare de urgență, izolarea și incertitudinea au afectat, fără doar și poate, ritmul vieții fiecăruia, planurile și, într-o notă optimistă, mentalitatea multora. 2020 va rămâne anul în care elevii nu au mai pășit în școli, în care studenții au fost studenți la distanță, în care job-ul s-a transformat în muncă de acasă.

O statistică îngrijorătoare arată că 4 din 10 tineri, la nivel mondial, sunt angajați în sectoarele cele mai afectate de criza sanitară, în timp ce minimum 1 din 6 tineri și-au sistat activitatea la locul de muncă, iar pentru 23% din restul tinerilor, numărul orelor lucrate a scăzut. Cu moralul la pământ, tinerii și-au păstrat măștile pe față. Am văzut un exemplu de responsabilitate și maturitate, un exercițiu de curaj predat de mii de tineri care au arătat că uneori, ești erou dacă nu faci nimic. I-am găsit în online, pe toți acești oameni care, din casele lor, au găsit modalități de a aduce țării noastre un plus de valoare. Ei sunt tinerii care au făcut din pandemie o oportunitate, care au transformat un zid într-o ușă către viiitor. Unii și-au deschis ateliere de modă prin care promovează tradiția și cultura românească, alții au făcut voluntariat în spitale sau au decis să facă cumpărături pentru cei care nu pot. Au făcut din mediul online un cămin al unei familii imense. Au stat de vorbă și au creat canale de comunicare și sprijin pentru cei care au simțit că pierd lupta psihologică cu pandemia. Unii dintre ei au proiectat și creat echipamente medicale și de protecție de înaltă calitate, oferindu-ne o șansă în plus să luptăm de la egal la egal cu virusul.

Fiecare a adus soluții. Idei. Ei sunt tinerii care ne arată că genialitatea iese la iveală oricând, chiar și în pandemie. Sunt tineri cu vizune și curaj, cu forță și determinare, o resursă esențială pentru o Românie dezvoltată, puternică și inovată. Revista Viitorul și spirit liber care obișnuiește să ne surpindă prin inițiativele ei frumoase, a fost unul dintre oamenii care a ales ca în cea mai grea perioadă pe care a travesat-o România în aceste luni, să se gândească la persoanele cele mai vulnerabile în fața amenințării virsusului SARS-CoV-2. Magda și-a pus la dispoziție timpul liber și numărul de telefon, pentru a face cumpărăturile necesare persoanelor în vârstă sau cu probleme medicale, pentru a scădea riscul expunerii acestora la virus. Inițiativa ei, promovată în mediul online, a fost adoptată de zeci de tineri, care s-au alăturat acestui demers în sprijinul comunității din care fac parte. Alături de tinerii care au pășit, fără șovăială în linia întâi de luptă, printre medici, făcând voluntariat în spitale, punctele cele mai tensionate ale pandemiei, au fost și cei care și-au folosit, în acestă perioadă resursele creative și cunoștințele pentru a crea echipamente de protecție diversificate, care să vină în întâmpinarea nevoilor medicilor, dar și a tuturor celor care au înțeles că protejându-se, îi protejează pe ceilalți. Poveștile tinerilor implicați sunt multe și arată curajul acestora de a se afirma într-un moment al cărui gravitate ne-a speriat pe mulți și ne-a redus la tăcere. Un grup de liceeni din județul Galați, elevi ai Colegiului Național „Calistrat Hogaș” din Tecuci și membrii ai unei echipe de robotică, au lucrat la o imprimantă 3D pentru a crea viziere, pe care le-au distribuit către instituțiile locale, spitale, poliție, echipamentele reprezentând un sprijin major pentru cei mai expuși membri ai societății. Liceeni pasionați de știință, aceștia au arătat prin gestul lor că implicarea nu are vârstă și că oricând poți găsi soluții acolo unde există pasiune și curajul de a încerca. Forța de adaptare a tinerilor la nevoile societății este o dovadă incontestabilă a receptivității și interesului pe care aceștia îl manifestă față de comunitate.

Indiferent de preocupări, vârstă sau domeniu de activitate, numărul celor care au ales să se implice și să ajute în lupta cu pandemia arată că România are tineri valoroși și că puterea acestora stă, dincolo de cunoștințe și putere de muncă, în dorința de a se afirma, de a fi promotori ai schimbării și motoare ale evoluției. În aceeași categorie, a celor care au înțeles nevoia de implicare a comunității, se află un tânăr inginer, masterand în cadrul Universității Politehnica, unul dintre cei pentru care pandemia a venit ca o oportunitate de a accesa resurse noi pentru a-i spijini pe ceilalți. Nevoia de echipamente de protecție care genera teamă pentru cei mai mulți a reprezentat pentru el o sursă de inspirație și motivația necesară pentru un proiect nou, prin care să-și aducă aportul în lupta cu pandemia. Și-a achiziționat o imprimantă 3D din fonduri proprii și, alături de un coleg specializat în domeniul IT, au început să producă măști profesioniste. Nu s-au oprit la măști, nevoia acută a spitalelor de ventilatoare fiind motivul pentru care cei doi lucrează, în prezent, la un proiect prin care să proiecteze și să producă dispozitivele medicale necesare. Munca aceasta solicită și cere timp, este un proces intens și complex de învățare, însă pasiunea și încrederea că produsul tău îi va ajuta pe alții sunt motoarele progresului. Atât Magda, cât și ei sunt tineri antreprenori, care au început de la zero propriile afaceri, muncind pentru visele lor, dincolo de obstacolele pe care orice nou început le aduce. Tinerii s-au adaptat la condițiile impuse de starea de urgență, dar mai mult decât atât, au valorificattimpul liber, transformându-l într-o oportunitate de a progresa, a dezvolta și pune în practică idei și de a îi ajuta pe ceilalți. Prezenți activ în mediul online, au pus bazele unor grupuri de comunicare și de terapie, au venit cu provocări și mesaje prin care să arate că deși separați, suntem, în continuare, împreună.

Măsurile pe care guvernul le-a adoptat pentru a sprijini proiectele tinerilor și pentru a le deschide drumul către piața muncii sunt un impuls pentru creativitatea și inițiativa acestora, un prim pas către promovarea unei generații de oameni asumați și gata să pună totul pe masă pentru ideile lor. Investiția făcută în progresul acestor tineri este o investiție în viitorul României! Ei sunt generația care nu dă înapoi în fața greului și care îndrăznește să viseze mult, o generație care demonstrează pe zi ce trece că poate, că vrea și că se implică! Adevărata resursă care motivează tinerii în acțiunile lăudabile pe care le fac este curajul de a începe ceva nou, de a-și asuma posibilitatea eșecului cu perseverența de a începe din nou, calități care dau încrederea că ei vor construi un VIITOR luminos pentru România!