Ciprian Ciucu, președintele filialei PNL sector 6, fost comentator politic al săptămânalului „Observator Cultural”, unde a avut o rubrică permanentă, și a publicat în „Dilema Veche” și „România Liberă”. În perioada 1999 – 2000 a condus Centrul de Monitorizare a Activității Electorale din cadrul Partidului Național Liberal. A lucrat ulterior în administrația publică, pentru Președinția României, Ministerul Administrației Publice și Consiliul Economic și Social. Din 2003 a ales societatea civilă, de unde a promovat politici educaționale și a dezvoltat proiecte anti-corupție. Am avut deosebită plăcere să-l cunosc pe Ciprian Ciucu, un om onest, meticulos și inovativ care a ajutat și a sprijinit tineretul din filiala din care fac și eu parte. A participat alături de noi la evenimentele organizate de CSL sector 6, precum și la diferite acțiuni specifice de partid. A fost prezent chiar și la petrecerile noastre de studenți și tineret ale filialei. Este un personaj cool, un exemplu de urmat și cel mai important un președinte în adevăratul sens al cuvântului.

Știm cu toții că aveți planuri mari pentru Primăria Capitalei. De ce credeți dumneavoastră că tinerii aleg în ultima perioada să studieze în Cluj sau alte orașe Universitare în detrimentul Bucureștiului?

Bucureștiul încă atrage foarte mulți studenți. Job-urile și business-urile aduc în general tinerii în capitală. Atrag pe o rază destul de lungă, aproximativ 400 de km. De la Constanța până la Craiova cam seacă tot, deoarece cei ce pleacă de acolo suferă demografic pentru că vin oamenii în Bucureșți și din Ardeal și din Moldova, dar este adevărat că în ultimul timp începe să apară foarte atractiv și Clujul. Asta este lucrul bun pentru că orașele dacă sunt în competiție atunci sunt forțate să-și înmulteasca calitatea vieții și se va simți diferența. În Timișoara și în Arad sunt cele mai multe business-uri. Știi de ce? Crezi că e Întâmplător? Nu. Orașele au universități și demografie. Totodată ai mediu de afaceri și ai ce să taxezi. Ai bani la buget. Înseamnă că ai bani să creezi diferite proiecte pentru a inbunatati viață oameniilor. E foarte, foarte legal. Pentru orașe, tinerii sunt absolut vitali. La orașe sunt cam că mersul pe bicileta , dacă nu mai atragi, întri într-un declin demografic. Sunt orașe care nu reușesc să atragă, pleacă energiile, pleacă tinerii. E foarte simplă ecuația. Dacă nu ai un oraș care atrage în speciali tinerii, atunci nu ai viitor. Două lucruri le consider esențiale: în primul rând, un sistem de educație modern , de învățământ superior și al în doilea rând, o calitate bună a vieții. Tinerii îți vin , dar trebuie să-ti și rămână. Că primar al capitalei m-aș axa pe o viață culturală și aș dezvoltă per ansamblu calitatea vieții.

Care considerați că ar fi atuurile dumneavoastră într-o lupta imaginară cu primarul Emil Boc pentru a păstra sau a atrage viitorii tineri stundeti în Bucureșți?

Lupta e mai mult sau mai puțin…Îmi place că ai gândit întrebarea comparativ. În Germania, ai mai multe orașe de același nivel. Acestea sunt în competiție între ele pentru a atrage tineri și capital. Dacă pierzi cele două lucruri menționate, pierzi din populație. Ai mai puțini bani la buget, iar orașul arată mai prost. În Germania sunt: Berlin, Munche și Frankfurt, iar în Italia: Roma, Milano și Torino, acestea fiind toate în competiție. Mai puțîn în Europa de Est, unde doar capitală atrage și desființează orice competiție. În România aveam Bucureștiul care este de șase ori mai mare decât Clujul. Nu este chiar o rivalitate între ele. Avem o competiție doar între orașele de același nivel. Mai degrabă Clujul este în competiție cu Timișoara. Bucureștiul va continuă să atragă, dar va și pierde mult pentru că oamenii aleg să nu rămână. Într-o luptă imaginară cu Emil Boc, ceea ce are de făcut primarul Bucureștiului este să ofere același nivel de viață culturală pe care îl oferă Clujul. Aici mă refer și la festivalurile făcute cu bani privați care au devenit apreciate în România. Ceea ce avem de făcut în special sunt campusuri, care să atragă bussnisurile și apoi locurile de muncă.

Are România potențial la nivel universitar să se bată cu țările occidentale astfel încât studenții români să aleagă să studieze în țară?

Pe termen scurt și mediu, nu! Pentru că nu avem o educație la acel nivel. Atragem studenții din Israel sau alte țări, dar nu suntem, din păcate, o destinație eminamente pentru studenții care vor să aibe un învățământ de calitate!

Dacă veți câștigă Bucureștiul, ați avea în plan dezvoltarea unor proiecte exclusiv pentru tineri?

Da! Dar nu ce face doamna Gabriela Firea. Nu să trimit tineri la distracție la mare. Mă refer la proiecte cu adevărat serioase!

Ce planuri și proiecte aveți acum în minte pentru tineri?

Mă interesează să-i țin aici. Atunci mă gândesc la proiecte pe locuire. Să zicem că un tânăr de douăzeci și ceva de ani ar vrea să-și întemeieze o familie. Acesta ar trebui să fie cumva ajutat! Ce-i mai important ? Locuința. Aș putea avea diferite ideei…Primăria nu are foarte multe imobile în proprietate , dar o parte dintre ele sunt ocupate de pile, ale unuia sau ale altuia. Și …Trebuie scoși afară!…Nu am nicio jenă! Aș mai putea creea un voucher pentru locuire să-i pot ajută cu chiria. Dacă ai nevoie, primăria să te poată ajută cu o parte din chirie pe o perioada de timp. Trebuie gândite aceste proiecte. Îi va stabiliza și nu vor mai pleca din țară. Pot susține diferite proiecte cu Universități, unde studenții se vor dezvoltă profesional. Primăria are foarte multe instituții în subordine: instituții din zona culturii, zona mediului,transportului și așa mai departe.