Cu toții am visat cel puțin o dată în viață la o vacanță relaxantă la bordul unei nave de croazieră sau poate cu puțin noroc, pe propriul yacht care navigă în minunatele mări ale lumii. Ei bine, după primele știri legate de apariția COVID-19 pe vasul de croazieră Diamond Princess foarte multe persoane din domeniul naval au început să își pună întrebări. Ce se va întâmpla cu industria navală? Cum rămâne cu vasele de croazieră și cât de afectată este zona transporturilor?
Comparativ cu alte industrii și sectoare de activitate, răspunsul a fost la fel de concret și nemulțumitor – încă nu știm.
Ce modificări aduce COVID-19 în porturile maritime românești?
Majoritatea oamenilor nu s-au confruntat niciodată cu o asemenea situație, iar acum, puși în fața inevitabilului a trebuit să găsim o soluție de compromis. Industria modei sau cea constructoare de mașini sunt doar câteva din sectoarele în care efectele pandemiei au fost vizibile.
Nu același lucru l-aș putea afirma legat de transportul naval. Conform informațiilor furnizate de la nivelul Companiei Naționala Administrația Porturilor Maritime S.A Constanța , porturile maritime românești de la Marea Neagră au înregistrat un trafic constant de aproximativ 10 milioane tone de mărfuri, astfel constatându-se o creștere cu 4,29% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Aceste rezultate demonstrează eficiența implementării măsurilor de siguranță precum: triajul epidemiologic al echipajelor de la bordul navelor care acostează în porturile românești, contactul dintre țărm și bord se face doar cu echipament de protecție și limitarea contactului cu publicul în zonele destivate acestui tip de serviciu. Toate aceste măsuri nu au dus la micșorarea transportului maritim.
Având o privire de ansamblu asupra ramurii care se ocupă de marfuri, constăm o parte pozitivă, însă ce se întâmplă cu industriile de proiectare si construcție?
DAMEN Galați este cunoscut pentru profesionalismul și seriozitatea de care dă dovadă, reușind să furnizeze navele la timp și să respecte în tocmai cerințele armatorului, de-a lungul anilor livrând peste 400 de nave în toată lumea.
Ca urmare a pandemiei foarte multe contracte de construcții navale din șantiere precum VARD Tulcea și DAMEN Galați au fost suspendate sau chiar amânate, navele militare alături de cele de croazieră fiind cele mai afectate. Implementarea noilor reguli de siguranță au dus la reducerea capacității de producție în toate șantierele. Majoritatea subcontractorilor au fost nevoiți să renunțe la aproximativ 30% din angajați ca urmare a lipsei de contracte. Astfel, la începutul anului 2020 cererile navale au scăzut drastic și au lasat loc liber intertitudinilor. Foarte mulți contractori au afirmat faptul că se gândesc de doua ori înainte să cumpere o navă, datorită regulilor de mediu și situației actuale.
Plecăm sau nu în croazieră anul acesta?
În ceea ce privește vasele de croazieră, acestea au rămas acostate sau ancorate încă de la primele vești despre Diamond Princess și pandemia de la bordul acesteia.
Șantiere VARD Braila– VARD Tulcea sunt unele dintre cele mai mari șantiere specializate în construcția navelor de croazieră din țara noastră. Cum pandemia a afectat extrem de mult sectorul turismul din înteaga lume, cerințele pentru acest tip de nave s-au micșorat. Foarte multe companii charter au realizat o serie de măsuri care au putea permite reluarea vacanțelor pe vasele de croazieră . Vestea bună e ca începând cu luna august companiile de turism sunt pregătite să reea aventurile pe mare.
În ceea ce privește evenimentele cu tradiție în lumea navală, apar modificări semnificative, precum digitalizarea acestora sau chiar amânarea. Unul dintre cele mai cunoscute evenimente de acest gen este chiar Salonul Nautic Internațional București care ar fi trebui să aibă loc în perioada 26-29 Martie. Cea de-a 12-a ediție a fost amânată pentru o dată viitoare.
De asemenea, pe site-ul DAMEN Galați cel mai apropiat eveniment naval apare începâand cu data de 15 sepetembrie când toată lumea speră ca lucrurile vor reveni treptat pe făgașul potrivit.
Criza a provocat deja anularea sau amânarea unui număr mare de evenimente internaționale, inclusiv saloanele nautice din Dubai, Singapore, MYBA Charter Show și Palm Beach.
Nesiguranța plutește in aer – cert e ca industria navală alături de foarte multe altele vă necesita o resuscitare. Probabil cea mai sigură soluție va fi inovația și digitalizarea. Până la terminarea pandemiei, încă mai avem timp să căutăm soluții care vor schimba lumea.