Vremea lui Nea Nicu, revoluția, căderea Cortinei de Fier, democrația, regalitatea. Toți acești termeni au fost rostiți de atâtea ori încât ne întrebăm dacă mai sunt importanți pentru noi sau au devenit forme fără fond în contextul actual. 

Revoluția din decembrie 1989 a reprezentat momentul de cotitură pentru România modernă, când populația nu a mai fost mulțumită de restricțiile exaggerate impuse de regimul comunist și astfel a izbucnit o serie de evenimente care au schimbat fața României. Acest subiect, care încă pare că nu a fost acoperit în totalitate, este unul de interes pentru tinerii care nu au participat la aceste evenimente și care au o multitudine de întrebări legate de adevărul din jurul revoluției. Astfel că Tineretul Național Liberal Organizația Argeș a încercat să răspundă la întrebarea care este pe buzele tuturor: au fost cei 30 de ani post-decembriști un eșec sau un succes? 

Vorbitori ai conferinței “30 de ani de la Revoluție”

Evenimentul desfășurat la Filarmonica din Pitești, în data de 8 decembrie 2019, a reprezentat un prilej pentru tinerii liberali argeșeni să-și spună punctul de vedere, reflectând, într-o manieră specializată, asupra diverselor domenii de interes local și național. De la educație la infrastructură, de la justiție la asistență socială, temele acoperite de vorbitori au avut un impact puternic pentru societatea actuală și reprezintă teme de actualitate în contextul unei Românii normale, educate și europene. 

Evenimentul, care i-a avut ca invitați pe deputatul Dănuț Bica, președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu, europarlamentarul Vlad Nistor, președintele PNL Sector 2, Violeta Vijulie și secretarul general adjunct al Tineretului Național Liberal, Adrian Chiran, a reunit tinerii argeșeni care au avut posibilitatea să aducă remarci asupra celor expuse de vorbitorii care au dezbătut asupra temei revoluției și asupra modificărilor prin care România a trecut în ultimii 30 de ani. Vorbitorii din partea Tineretului Național Liberal Organizația Argeș au fost ing. dr. Andreea Zabari, vicepreședinte TNL Argeș, Alexandru Mitu, președintele TNL Mihăești, Cristina Perpelea, secretar general TNL Argeș, Marius Mihăilă, vicepreședinte TNL Argeș, Adriana Petrescu, prim-vicepreședinte TNL Pitești, Radu Angheluș, vicepreședinte TNL Argeș, acestora alăturându-se și consilierul local Lucian Ionescu, secretar general PNL Câmpulung, care a fost mulți ani implicat atât la nivel local și județean, cât și la nivel național în TNL. 

Ce s-a întâmplat atunci și cum arată România acum, încă mai sunt secrete de aflat, schimbări de explicat și lucruri care nu trebuie uitate, dar un lucru este cert, așa cum președintele TNL Argeș, Valentin Deaconescu, afirma în deschiderea evenimentului: „Este bine ca tinerii să-și cunoască trecutul pentru a avea cum să se raporteze la prezent.”

Primul eveniment de amploare organizat de noua conducere a Tineretului Național Liberal Organizația Argeș s-a încheiat printr-o dezbatere din care reținem impactul pe care revoluția din 1989 l-a avut și încă îl mai are în societatea românească actuală. Fără aceasta, România ar fi fost cu totul alta, iar tinerii ar fi căutat în continuare drumul spre libertate, cu sacrificial propriei siguranțe.